zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2335]

Pierożki z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Takie pierożki są idealne na obiad w upalny dzień. Maleńkie na jeden kęs, i bardzo smaczne. Do nich śmietanka lekko posłodzona i nie trzeba nic więcej.

Pierożki z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierożki z czereśniami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki z czereśniami
Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.

Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć. Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.

Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką. Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki. Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły. Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.

Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną. Można udekorować czereśniami i listkami mięty.
Pierożki z czereśniami
przygotwac ciasto na pierożki a potem wałkować je
Pierożki z czereśniami
szklanka lub literatką wycinać kółeczka.
Pierożki z czereśniami
na krązki kłaść czereśnie i zlepiać pierożki
Pierożki z czereśniami
gotowac je około dwóch minut od wypłynięcia