Sposób przygotowania:
Pierożki z czereśniami
Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć. Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką. Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki. Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły. Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną. Można udekorować czereśniami i listkami mięty.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć. Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką. Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki. Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką aby nie wyschły. Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną. Można udekorować czereśniami i listkami mięty.
zbysiowa
zewa
Niestety zjedzone już, ale mam jeszcze czereśnie więc zabieram się do roboty i podeślę Ci :)
redakcja
zewa
Dziękuję :)