Sposób przygotowania:
Czereśniowy tort lodowyETAP 1
SPÓD:Ciastka umieszczamy w malakserze i rozkruszamy. Do rozkruszonych dodajemy rozpuszczone masło.
ETAP 2
Ciasteczkową masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do lodówki.
ETAP 3
MASA LODOWA: Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Tak przygotowane przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i stawiamy na ogniu. Owoce podgrzewamy do momentu jak puszczą sok i staną się miękkie (około 15 -20 minut).
ETAP 4
Gotowe zdejmujemy z ognia, studzimy i miksujemy.
ETAP 5
Jajko oraz żółtka ubijamy z pozostałymi 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą łączymy z jajkami oraz serkiem mascarpone.
Część waniliowej masy (około ¼) odkładamy i umieszczamy w lodówce. Pozostałą masę łączymy z czereśniowym musem. Powstałą masę czereśniową wykładamy na ciasteczkowy spód. Tort wkładamy do zamrażalnika. Gdy masa zaczyna zamarzać na jej wierzch wykładamy odłożoną waniliową. Całość ponownie wkładamy do zamrażalki do całkowitego zamarznięcia.
Torcik przed podaniem dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowiły, świeże owoce, bezy, ciasteczka oraz kwiaty.
SylaUla
gusia1000