Sposób przygotowania:
Szpinakowy tort naleśnikowyETAP 1
CIASTO NALEŚNIKOWE: Szpinak przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowany kroimy na mniejsze części. W dalszej kolejności miksujemy go. Aby lepiej się zmiksował możemy dodać do niego jajko.
ETAP 2
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz szpinakowy mus.
ETAP 3
Przygotowane składniki miksujemy do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta naleśnikowego.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wylewamy porcje ciasta szpinakowego. Naleśniki smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
ETAP 4
Usmażone naleśniki studzimy
ETAP 5
SER: Ser biały, ser mascarpone, żółtka, cukier waniliowy miksujemy razem. W trakcie miksowania masę serową słodzimy do smaku cukrem pudrem.
Na pierwszy szpinakowy naleśnik wykładamy warstwę masy serowej. Na masę serową wykładamy w kilku miejscach porcje dżemu wiśniowego.
Całość przykrywamy drugim naleśnikiem. Czynność powtarzamy do wykorzystania przygotowanych naleśników, sera i dżemu.
Gotowy torcik schładzamy około 2 godziny w lodówce. Między czasie polewamy go białą czekoladą.
DEKORACJA: Śmietankę przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy połamaną białą czekoladę. Płynną polewamy torcik i schładzamy.
Przed podaniem danie dowolnie dekorujemy. U mnie dekorację stanowią kwiaty
SylaUla
gusia1000