Sposób przygotowania:
Kruche babeczki z czereśniamiETAP 1:
Mąkę przesiać do miski. Wkroić zimne masło. Wbić żółtko, wlać śmietanę, wsypać cukier puder i cukier cytrynowy. Zagnieść szybko ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Schłodzonym ciastem wylepić foremki na babeczki posmarowane uprzednio masłem i obsypane mąką. Babeczki wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.
Z 300 ml mleka odlać ok. 100 ml i rozmieszać w nim budyń i cukier. Pozostałe 200 ml mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać zawiesinę budyniową i gotować cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Budyń wystudzić.
Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Na dno babeczek włożyć po łyżeczce dżemu.
Krem nałożyć na dżem najlepiej przy użyciu szprycy. Na wierzchu babeczek ułożyć świeże czereśnie. Podawać po schłodzeniu w lodówce.
zbysiowa