SUPERPRZEPIS

Kruche babeczki z czereśniami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kruche babeczki z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Babeczki XXL bo w większych foremkach niż tradycyjnie z kruchymi korpusikami o smaku cytrynowym, kremem budyniowym, dżemem czereśniowym i świeżymi czereśniami.

Składniki:

Kruche babeczki z czereśniami

kruche korpusy

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z czereśniami

ETAP 1:

Mąkę przesiać do miski. Wkroić zimne masło. Wbić żółtko, wlać śmietanę, wsypać cukier puder i cukier cytrynowy. Zagnieść szybko ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.

Schłodzonym ciastem wylepić foremki na babeczki posmarowane uprzednio masłem i obsypane mąką. Babeczki wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić.

Z 300 ml mleka odlać ok. 100 ml i rozmieszać w nim budyń i cukier. Pozostałe 200 ml mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać zawiesinę budyniową i gotować cały czas mieszając aż budyń zgęstnieje. Budyń wystudzić.

Zimny budyń zmiksować z miękkim masłem. Na dno babeczek włożyć po łyżeczce dżemu.

Krem nałożyć na dżem najlepiej przy użyciu szprycy. Na wierzchu babeczek ułożyć świeże czereśnie. Podawać po schłodzeniu w lodówce.

Kruche babeczki z czereśniami
Krem budyniowy nałożony do kruchych korpusów
Kruche babeczki z czereśniami
Dżem czereśniowy nałożony na dno babeczek
Kruche babeczki z czereśniami
Kruche korpusy do babeczek po upieczeniu
Kruche babeczki z czereśniami
Zagniecione kruche ciasto na korpusy babeczek