Sposób przygotowania:
Czerwona fasola w pomidorach
Cebule obrać i pokroić. Boczek pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodać cebulę, smażyć. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do rondla.Wlać pomidory z puszki. Dodać soli do smaku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej (można dodać odrobiny ostrej) oraz 1 łyżeczkę majeranku. Zamieszać i dusić aż sos lekko zgęstnieje. Fasolę lekko przepłukać z zalewy. Dodać do sosu. Dusić jeszcze 3-4 minuty. Doprawić pieprzem. Gorącą fasolkę nałożyć na talerze, udekorować listkiem natki pietruszki, podawać z chlebem