Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Czerwona fasola w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Fasolka podobna do tej po bretońsku, ale expresowa :)

Czerwona fasola w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona fasola w pomidorach

 

 

Sposób przygotowania:

Czerwona fasola w pomidorach
Cebule obrać i pokroić. Boczek pokroić w kosteczkę. Wrzucić na patelnię, gdy lekko wytopi się tłuszcz, dodać cebulę, smażyć. W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z boczkiem. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do rondla.Wlać pomidory z puszki. Dodać soli do smaku, 1 łyżeczkę papryki słodkiej (można dodać odrobiny ostrej) oraz 1 łyżeczkę majeranku. Zamieszać i dusić aż sos lekko zgęstnieje. Fasolę lekko przepłukać z zalewy. Dodać do sosu. Dusić jeszcze 3-4 minuty. Doprawić pieprzem. Gorącą fasolkę nałożyć na talerze, udekorować listkiem natki pietruszki, podawać z chlebem
Czerwona fasola w pomidorach
Cebule obrać i pokroić Boczek pokroić w kosteczkę Wrzucić na patelnię gdy lekko wytopi się tłuszcz dodać cebulę smażyć
Czerwona fasola w pomidorach
W międzyczasie kiełbasę pokroić w kostkę Dodać do cebuli z boczkiem Czosnek przecisnąć przez praskę dodać do rondla
Czerwona fasola w pomidorach
Wlać pomidory z puszki Dodać soli do smaku 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz 1 łyżeczkę majeranku Zamieszać i dusić aż sos lekko zgęstnieje
Czerwona fasola w pomidorach
Fasolę lekko przepłukać z zalewy Dodać do sosu Dusić jeszcze 3-4 minuty Doprawić pieprzem

Tagi:

kielbasa