Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Czerwona kapusta gotowana z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kapustę podajemy z kluskami śląskimi i roladkami.

Czerwona kapusta gotowana z cebulką

Składniki:

Czerwona kapusta gotowana z cebulką

 

  • 1 kapusta czerwona
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta gotowana z cebulką
Kapustę umyć, drobno poszatkować, posolić. Podlać niewielką ilością wody.Gotować z liściem laurowym pod przykryciem ok. 40 minut. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, poszatkować. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy kapusta będzie miękka dodać ocet, przyprawić solą i pieprzem. Dodać cebulkę. Smalec rozpuścić, podsmażyć na nim mąkę, podlać wodą. Smażyć razem kilka chwil, dodać do kapusty. Wymieszać, zagotować, doprawić.

Tagi:

kapusta