eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Czerwona kapusta z żurawiną Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna czerwona kapusta z dodatkiem żurawiny i jabłka.

Czerwona kapusta z żurawiną Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwona kapusta z żurawiną Eli

 

  • 1/2 średniej kapusty czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 winne jabłko
  • 10 dkg suszonej żurawiny
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z żurawiną Eli
Kapustę obrać z brzydkich liści. Poszatkować kapustę na szatkownicy. Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić. Jabłko umyć,obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne. Obrane jabłko pokroić na ćwiartki i później na plasterki. Do garnka z grubym dnem włożyć poszatkowaną kapustę,pokrojoną cebulę,żurawinę i pokrojone jabłko. Dodać gęsi smalec,cukier,sól,pieprz i ocet. Do kapusty wlać szklankę wody i zagotować. Gotować kapustę aż będzie miękka na bardzo małym ogniu i pilnować żeby się nie przypaliła. Podczas gotowania woda wyparuje z kapusty i wszystkiedobre składniki zostają. Taka kapusta jest pyszniejsza niż ta gotowana w wodzie i odlana. Smacznego!
Czerwona kapusta z żurawiną Eli
Obraną z brzydkich liści kapustę poszatkować na szatkownicy.
Czerwona kapusta z żurawiną Eli
Cebulę obrać z łupinek i drobno pokroić.Obrane jabłko pokroić na ćwiartki i później na plasterki.
Czerwona kapusta z żurawiną Eli
Wszystkie składniki przyprawy ocet i wodę dodać do garnka z grubym dnem.