Sposób przygotowania:
Czerwona sałata z sosem makowym
Z połówki cytryny wycisnąć sok. Do jogurtu naturalnego dodać świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny, dwie łyżeczki maku i dobrze wymieszać. Przygotowany sos doprawić do smaku pieprzem oraz solą według własnego uznania i dokładnie wymieszać. Liście czerwonej sałaty dokładnie umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórek konserwowy obrać, umyć i również pokroić w kostkę. zielony groszek z puszki dobrze odcedzić. Paprykę żółtą umyć, wyciąć gniazdo nasionek i pokroić w niedużą kostkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać ze sobą w miseczce, a następnie zalać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec sałatkę można jeszcze doprawić pieprzem i solą. Smacznego!