MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Czerwona surówka marchewkowo - cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Surówka do obiadu piękna a do tego smaczna.

Czerwona surówka  marchewkowo - cebulowa

Składniki:

Czerwona surówka marchewkowo - cebulowa

 

  • 5 czerwonych cebul
  • 5 marchewek średniej wielkości.
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Czerwona surówka marchewkowo - cebulowa
Cebulę obrać i pociąć na szóstki (lub ósemki, jeśli duże). W rondelku połączyć cebula, woda, ocet, cukier, 3 łyżki oleju, szczyptę soli i pieprzu.Wszystko doprowadzić do wrzenia i gotować, często mieszając, przez 5 minut. Zdjąć z ognia.Cebulę przełożyć do miski. Do pozostałego sosu dodać wodę i wrzucić pokrojoną marchew w słupki.Dusić 10 minut pod przykryciem , od czasu do czau mieszając.Miękką marchew dodać do cebuli.Skropić pozostałą oliwą, przyprawić i można podawać na ciepło .