Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Czerwone curry z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jedna z moich ulubionych błyskawicznych potraw. Mrożone warzywa i owoce morza podsmażone na patelni z dodatkiem aromatycznej pasty curry i mleka kokosowego to rewelacyjne rozwiązanie na błyskawiczny obiad czy kolację.

Czerwone curry z owocami morza

Składniki:

Czerwone curry z owocami morza

 

  • Opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza
  • ½ opakowania mieszanki chińskiej
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry (ilość zależy od stopnia ostrości można dodać mniej, proponuje zacząć od 1 łyżki)
  • Szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • Sok z ¼ cytryny

 

Sposób przygotowania:

Czerwone curry z owocami morza
Na głębokiej patelni podsmażam mieszankę chińską aż do momentu kiedy woda z warzyw prawie całkowicie odparuje. Do odparowanych warzyw dodaje dwie łyżki pasty curry i wlewam mleko kokosowe- gotuje 5 minut. Po tym czasie dodaje mieszankę owoców morza , całość przykrywam i duszę około 10 minut. Sos przyprawiam odrobiną cukru i sokiem wyciśniętym z cytryny. Całość gotuje jeszcze 5 minut tak aby wszystkie smaki i przyprawy miały czas się połączyć. Curry serwujemy z ryżem jaśminowym.

Tagi:

owoce morza