Vicia

Vicia

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Curry

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Potrawa hinduska z regionu punjabi

Curry

Składniki:

Curry

 

  • olej
  • 1listek laurowy
  • 1ziele angielskie
  • sol
  • curry
  • imbir (2cm na 2cm)
  • czosnek- 6 zabkow
  • duza cebula (moga byc 2- jak kto lubi)
  • kminek mielony
  • curry
  • chilli (jesli ktos lubi ostre potrawy)
  • pomidory w puszce
  • kolendra
  • DO WYBORU
  • WSZELKIEGO RODZAJU WARZYWA
  • Grzyby
  • 0,5kg WOLOWINa pokrojona w kostke
  • WIEPRZOWINy
  • Kurczak
  • BARANINA
  • OWOCE MORZA
  • RYZ

 

Sposób przygotowania:

Curry
do suchego rozgrzanego garnka wlewamy 5 lyzek oleju, gdy olej bedzie wrzacy wrzucic lisc laurowy, ziele angielskie, chilli (opcjonalnie), samzymy doslownie minutke. dodajemy pokrojona w kostke cebulke i posiekany czosnek, smazymy az zbrazowieje. imbir mielimy lub drobno siekamy, dodajemy do garnka razem z pomidorami i dusimy to az zmieknie wszystko. dodajemy 2 lyzki curry, plaska lyzeczke soli 3 lyzeczki kminku,wtedy dodajemy +++mieso, warzywa, owoce morza, albo wszystko razem (nie mieszamy miesa z owocami morza)+++ i czekamy az mieso zmieknie, mieszamy dodajemy 0,5 l wody,dusimy tak dlugo, az caly olej podejdzie do gory. osobno gotujemy ryz- podajemy na goraco, posypujemy kolendra. SMACZNEGO