Sposób przygotowania:
Czerwone gołąbki z farszem ziemniaczanym
Z kapusty usuwamy głąb, wycinamy , następnie kapustę wkładamy do dużego gara , zalewamy woda solimy i gotujemy 20 minut. Ziemniaki obieramy i ścieramy w malakserze albo na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy make ziemniaczana i pszenna, tak by masa była gęsta. Doprawiamy sola i pieprzem. Kapustę wyjmujemy i zdejmujemy liście , odcinamy grube nerwy. W każdy liść nakładamy porcje ziemniaczaną , zwijamy i układamy w garnku jeden na drugim.Zalewamy gorąca woda , solimy i na wolnym ogniu gotujemy 40/60 minut. W tym czasie cebulę pokrojona w kostkę smażymy na smalcu. Gołąbki podajemy z okrasą z cebuli. Mnie zostało trochę farszu ziemniaczanego z czego zrobiłam kluseczki.