meg-air

meg-air

Złoty Ekspert
[Przepisów: 19]

Czerwone kopytka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowa wersja tradycyjnych kopytek, które robię z myślą o moich dzieciach. Kolorowe jedzenie szybciej znika z talerza :-)

Czerwone kopytka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czerwone kopytka

 

  • Ziemniaki, najlepiej ugotowane poprzedniego dnia, odstawione do lodówki
  • Mąka
  • Jajko
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Olej

Sposób przygotowania:

Czerwone kopytka
Ugotowane i schłodzone ziemniaki, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko (1 jajko na około 3 ziemniaki) i koncentrat pomidorowy. Na końcu mąka, mniej więcej szklanka. Ilość mąki trzeba dozowac na oko, ciasto nie może się lepić do palców. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę, urywamy kęsy i formujemy wałeczki. Wałki kroimy na poduszeczki i wrzucamy na wrzącą wodę z dodatkiem oleju. Gotujemy ok 3 minuty. Gotowe! Ja podaję kopytka z pesto brokułowo -szpinakowym.
Czerwone kopytka
lepiej sprawdzają się już ugotowane ziemniaki, bo ciepłe trudno łączą się z mąką
Czerwone kopytka
Koncentrat pomidorowy to naturalny barwnik