Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kopytka

  • 40
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 36

Kopytka to dobry pomysł na obiad lub kolację. zobacz przepis na kopytka.

Kopytka

Składniki:

Kopytka

 

  • Kopytka składniki:

 

Sposób przygotowania:

Kopytka
Kopytka wykonanie:


Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej. Doskonałe są także kopytka smażone. 100 g - 130 kcal






Zobacz książkę kucharską: Tanie dania w sezonie letnim