Sposób przygotowania:
Kopytka
Kopytka wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej. Doskonałe są także kopytka smażone. 100 g - 130 kcal
Zobacz książkę kucharską: Tanie dania w sezonie letnim
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Podawać ze skwarkami lub stopionym masłem i surówkami jako osobne danie lub do pieczeni wieprzowej. Doskonałe są także kopytka smażone. 100 g - 130 kcal
Gość
Gość
Gość
sandra200
darek112
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
2halina
Rak Robert
Asiunia1500
Tomo
Jolanta27
dusiaES3
no to jutro juz mam co robic ;)
pozniej napisze jak mi wyszlo ;)
nadiya225
Lala
xD