Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Czerwone pierogi czyli ruskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi w barwach jesieni.

Czerwone pierogi czyli ruskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwone pierogi czyli ruskie

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka cukru
  • Nadzienie:
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • jajko
  • czarny grubo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • 4 łyżki smażonej cebulki

Sposób przygotowania:

Czerwone pierogi czyli ruskie
Ziemniaki przegniatamy przez praskę. Twaróg miksujemy z jajkiem i resztą składników. Dodajemy po łyżce ziemniaków aż się obie masy dokładnie połączą. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy aby było gładkie i elastyczne. Wałkujemy cienkie placki, wykrawamy krążki, nakładamy po łyżce nadzienia i zlepiamy brzegi. Gotujemy na wolnym ogniu w osolonym wrzątku 10 - 15 min. Podajemy polane odrobiną tłuszczu ze smażoną cebulką.
Czerwone pierogi czyli ruskie
Składniki na nadzienie dokładnie razem łączymy.
Czerwone pierogi czyli ruskie
Ciasto powinno być elastyczne i równomierne kolorystycznie.
Czerwone pierogi czyli ruskie
Ciasto wałkujemy na cienki placek, a następnie wykrawamy krążki.
Czerwone pierogi czyli ruskie
Pierogi gotujemy wolno w osolonym wrzątku.