Sposób przygotowania:
Czerwony Kapturek wg Mysiuni
Ciasto to powstało na bazie znanego wszystkim ciasta SHREK, zmieniłam niektóre składniki i proporcje tak aby powstało ciasto podobne w smaku lecz w zupełnie innej wersji wizualnej :)
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, następnie przebijamy je cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy ok. 30minut w temp. 180*
Masa I:
2 soki wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz. Do garnuszka wsypujemy budynie i stopniowo wlewamy do nich trzecią butelkę soku, tak aby nie było grudek. Na gotujący się sok wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy gęsty budyń. Próbujemy czy jest odpowiednio słodki, w razie potrzeby dodajemy cukru (ja dodałam 2 łyżki). Lekko ostudzony budyń wlewamy na biszkopt i równomiernie rozkładamy. Kiedy ostygnie układamy na nim delicje (biszkoptem ku dołowi).
Masa II: Śmietanę ubijamy na sztywno. W małym garnuszku rozpuszczamy galaretkę w 0,5 szklance wrzątku, mieszamy do czasu aż całkiem się rozpuści i letnią stopniowo dodajemy do ubitej śmietany – ciągle mieszamy. Bitą śmietanę rozkładamy na delicjach.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na ciasto. Po 2 godzinach w lodówce możemy je zacząć kroić.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, następnie przebijamy je cukrem i stopniowo dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy ok. 30minut w temp. 180*
Masa I:
2 soki wlewamy do garnka i nastawiamy na gaz. Do garnuszka wsypujemy budynie i stopniowo wlewamy do nich trzecią butelkę soku, tak aby nie było grudek. Na gotujący się sok wlewamy rozmieszane budynie i gotujemy gęsty budyń. Próbujemy czy jest odpowiednio słodki, w razie potrzeby dodajemy cukru (ja dodałam 2 łyżki). Lekko ostudzony budyń wlewamy na biszkopt i równomiernie rozkładamy. Kiedy ostygnie układamy na nim delicje (biszkoptem ku dołowi).
Masa II: Śmietanę ubijamy na sztywno. W małym garnuszku rozpuszczamy galaretkę w 0,5 szklance wrzątku, mieszamy do czasu aż całkiem się rozpuści i letnią stopniowo dodajemy do ubitej śmietany – ciągle mieszamy. Bitą śmietanę rozkładamy na delicjach.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na ciasto. Po 2 godzinach w lodówce możemy je zacząć kroić.
edytaha
marietta