Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Czerwony ryż

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czerwony ryż nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda.

Czerwony ryż Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwony ryż

 

  • 1 woreczek ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka vegety,
  • 300ml bulionu,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
  • szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Czerwony ryż
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju. Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę razem. Przygotowujemy bulion i wlewamy go na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy oraz vegetę. Wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut co jakiś czas mieszając. Gdyby ryż szybko wchłonął wodę, a będzie jeszcze twardy to podlewamy jeszcze bulionem. Pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz masło. Dokładnie mieszamy i dusimy do momentu aż ryż wchłonie bulion. Podajemy go z mięsem i surówką. Świetnie prezentuje się na talerzu. Smacznego :)
Czerwony ryż
Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oleju.
Czerwony ryż
Następnie dodajemy ryż i smażymy chwilkę razem.
Czerwony ryż
Przygotowujemy bulion i wlewamy go na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy oraz vegetę.
Czerwony ryż
Pod koniec duszenia dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz masło.

Tagi:

ryż