Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Czerwony schabowy z cebulą w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczne połączenie mięsa i słodkich pomarańczy. Idealna propozycja na np. świąteczny obiad. Gorąco polecam.

Czerwony schabowy z cebulą w pomarańczach

Składniki:

Czerwony schabowy z cebulą w pomarańczach

 

  • 4 plastry schabu,
  • 2 duże cebule,
  • 1 pomarańcza,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • bulion w kostce,
  • łyżka cukru,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Czerwony schabowy z cebulą w pomarańczach
Plastry mięsa lekko rozbijamy. Opruszamy z każdej strony solą i pieprzem. Obsypujemy z każdej strony mąką i smażymy na oleju. Wkładamy do garnka.

Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulę (piórka). Pomarańczę dokładnie obieramy. Staramy się jak najlepiej pozbyć białych błonek (są gorzkie). Kroimy w półplasterki i dokładamy do schabu. Dorzucamy pokruszoną kostkę rosołową.

Wlewamy 3 szklanki wody. Dodajemy koncentrat pomidorowy (4 łyżki). Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy słodką papryką i cukrem.

Dusimy przez 25-30 minut.