Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Schab w pomarańczy ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab w pomarańczy ze szpinakiem delikatne mięsko z pysznym dodatkiem zadowoli niejednego smakosza kulinarnego.

Schab w pomarańczy ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Schab w pomarańczy ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Schab w pomarańczy ze szpinakiem
Schab pokrojony na 1 cm plastry nacieramy drobno pokrojonym czosnkiem. Układamy w szerokiej misce porcje mięsa, solimy i posypujemy pieprzem. Przykrywamy kolejnymi plastrami i także doprawiamy do smaku. Gdy już mamy wszystkie mięso w misce wyciskamy na niej sok z jednej pomarańczy. Przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce około 2 godzin. Po wyjęciu mięsa osuszamy je ręcznikami papierowymi. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy schab z obu stron na złoty kolor. Na drugiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, a następnie dodajemy rozdrobniony szpinak. Smażymy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerz wykładamy porcje szpinaku a na niego plastry schabu. Ozdabiamy plastrami pomarańczy.
Schab w pomarańczy ze szpinakiem
Schab w pomarańczy ze szpinakiem
Schab w pomarańczy ze szpinakiem
Schab w pomarańczy ze szpinakiem
Schab w pomarańczy ze szpinakiem
Schab w pomarańczy ze szpinakiem

Tagi:

szpinak schab