blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Czeskie liwance

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Czeskie liwance

Składniki:

Czeskie liwance

 

 

  • Składniki nadzienia:
  • 12 dag powideł śliwkowych,
  • otarta skórka z polowy cytryny,
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Czeskie liwance
Mąkę, drożdże, letnie mleko wymieszać i odstawić na 15 min. Dodać stopione masło, cukier, sól i skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Specjalną blachę do liwanców posmarować tłuszczem. Nałożyć ciasto i piec, aż stanie się jasno-brązowe. Można użyć zwykłej blachy, ale wtedy ciasto musi być bardziej gęste. Powidłami wymieszanymi ze skórką z cytryny i cynamonem posmarować liwance.