Sposób przygotowania:
Czipsy brownie - brownie crisps
Na patelnię włożyć masło i rozpuścić na wolnym ogniu, uważając aby nie przypalić! Gdy masło się rozpuści zdjąć z ognia i włożyć połamaną lub pokruszoną czekoladę deserową i łopatką energicznie mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie do masy czekoladowej wsypać kawę i wymieszać dodając kolejno cukier mieszając cały czas aż się rozpuści, potem jajko, ekstrakt waniliowy, sól, a na koniec mąkę.
Wymieszać na jednolitą masę i wylać na wyłożoną pergaminem (lub natłuszczoną) blaszkę o wymiarach 40X25. Wygładzić.
Orzechy pokruszyć lub zmiażdżyć ale nie mielić!, posypać gotowe ciasto po wierzchu i włożyć do nagrzanego do 180* piekarnika i piec 15 minut, w połowie zamieniając tył blaszki z przodem.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pokroić na małe kawałki (około 5 cm) i przenieś przy pomocy łopatki na talerz, aby ostygły. Przechowywać pod przykryciem lub w szczelnym pudełku na ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy.
Przepis pochodzi z "Green & Blacks Ultimate Chocolate Recipes"
Następnie do masy czekoladowej wsypać kawę i wymieszać dodając kolejno cukier mieszając cały czas aż się rozpuści, potem jajko, ekstrakt waniliowy, sól, a na koniec mąkę.
Wymieszać na jednolitą masę i wylać na wyłożoną pergaminem (lub natłuszczoną) blaszkę o wymiarach 40X25. Wygładzić.
Orzechy pokruszyć lub zmiażdżyć ale nie mielić!, posypać gotowe ciasto po wierzchu i włożyć do nagrzanego do 180* piekarnika i piec 15 minut, w połowie zamieniając tył blaszki z przodem.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pokroić na małe kawałki (około 5 cm) i przenieś przy pomocy łopatki na talerz, aby ostygły. Przechowywać pod przykryciem lub w szczelnym pudełku na ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy.
Przepis pochodzi z "Green & Blacks Ultimate Chocolate Recipes"