rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Czosnkowa karkówka na zimno

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejna propozycja na domową wędlinę, która by była smaczna potrzebuje troszkę czasu. Warto go jednak poświęcić.

Czosnkowa karkówka na zimno

Składniki:

Czosnkowa karkówka na zimno

 

  • 70 dkg chudej karkówki
  • 1 mała główka czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy egejskiej do mięs
  • 1 płaska łyżeczka cząbru
  • 1 rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czosnkowa karkówka na zimno
Mięso należy oczyścić, umyć i zamarynować dzień wcześniej tak by całą noc przeleżało w przyprawach. Czosnek obieramy, połowę zgniatamy w prasce. Mięso przekładamy do pojemnika, który możemy szczelnie zamknąć i nacieramy dokładnie tłuszczem, a następnie wcieramy zgnieciony czosnek z każdej strony. Posypujemy zmieszanymi ze sobą przyprawami, również od spodu. Do pojemnika dodajemy listki laurowe, ziela angielskie oraz pozostałe ząbki czosnku- lekko zgniecione nożem. Tak zamarynowane mięso odkładamy na ok 20 godzin do lodówki, przewracając je co jakiś czas w naczyniu, by góra zbyt nie wyschła. Kolejnego dnia karkówkę wraz z tłuszczykiem i pozostałymi przyprawami przekładamy do rękawa, mocno związujemy i wstawiamy do zimnego piekarnika ustawiając temp. 170 st C. Pieczemy ok 2 godzin. Rękaw rozcinamy dopiero po wyjęciu mięsa z piekarnika. Karkówkę studzimy, a następnie odkładamy do lodówki na ok 2 godzinki. Podajemy z ulubioną sałatką lub jako dodatek do chleba.