Sposób przygotowania:
Czosnkowa karkówka do chleba
Karkówkę umyć , oczyścić z błon . Uformować kształtny kawałek ( ja obcinam wszystkie nierówności i zużywam je potem np. na gulasz , farsz po zmieleniu , do zupy ) . Czosnek obrać z zewnętrznych łupin i przeciąć na 2-3 kawałki każdy . Nacinać mięso ze wszystkich stron i szpikować go kawałkami czosnku ( nacięcia powinny być tak rozmieszczone by całe mięso przeszło czosnkiem , i na tyle głębokie by czosnek nie wypadał ). Przygotować marynatę z oleju , papryki , majeranku, soli i pieprzu .Natrzeć nią dobrze mięso i zostawić przykryte w lodówce na kilka godzin ( najlepiej na noc ) . Zawinąć karkówkę szczelnie w folię aluminiową tak by soki z pieczenia mięsa nie wypływały. Ja układam mięso w folii dodatkowo w odkrytym naczyniu żaroodpornym bo po prostu łatwiej jest potem wyjmować i sos z pieczenia nie zmarnuje się bo po rozerwaniu folii spłynie do naczynia . Piec w 200 * C przez 1,5 godziny . Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostudzenia ( sos z pieczenia zlać i wykorzystać jako bazę do sosu ) . Kroić w cienkie plastry i traktować jak wędlinę .
evita0007
dża
Babciagramolka
No chyba żartujesz - wszyscy tak pieką - dawaj swój przepis - dobrego nigdy za dużo .A czasem jeden drobiazg decyduje o wyjątkowości potrawy .
dża
No... troszkę żartowałam... wstawię wieczorem, pozdrawiam
Sarenka
edytaha
A karkóweczka palec lizać, szkoda, że mój mąż nie lubi czosnku...
Natala1210