Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Czosnkowa karkówka do chleba

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Najprostsza wersja pieczonej karkówki. Piekę na zapas i po pokrojeniu na cienkie plasterki jemy zamiast kupnej wędliny .

Czosnkowa karkówka do chleba Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowa karkówka do chleba

 

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowa karkówka do chleba
Karkówkę umyć , oczyścić z błon . Uformować kształtny kawałek ( ja obcinam wszystkie nierówności i zużywam je potem np. na gulasz , farsz po zmieleniu , do zupy ) . Czosnek obrać z zewnętrznych łupin i przeciąć na 2-3 kawałki każdy . Nacinać mięso ze wszystkich stron i szpikować go kawałkami czosnku ( nacięcia powinny być tak rozmieszczone by całe mięso przeszło czosnkiem , i na tyle głębokie by czosnek nie wypadał ). Przygotować marynatę z oleju , papryki , majeranku, soli i pieprzu .Natrzeć nią dobrze mięso i zostawić przykryte w lodówce na kilka godzin ( najlepiej na noc ) . Zawinąć karkówkę szczelnie w folię aluminiową tak by soki z pieczenia mięsa nie wypływały. Ja układam mięso w folii dodatkowo w odkrytym naczyniu żaroodpornym bo po prostu łatwiej jest potem wyjmować i sos z pieczenia nie zmarnuje się bo po rozerwaniu folii spłynie do naczynia . Piec w 200 * C przez 1,5 godziny . Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostudzenia ( sos z pieczenia zlać i wykorzystać jako bazę do sosu ) . Kroić w cienkie plastry i traktować jak wędlinę .
Czosnkowa karkówka do chleba
Przygotować wszystkie potrzebne składniki by były pod ręką
Czosnkowa karkówka do chleba
Przygotować marynatę z oleju , papryki, majeranku , soli i pieprzu
Czosnkowa karkówka do chleba
Obrać czosnek , pokroić ząbki na kawałki i szpikować nimi karkówkę
Czosnkowa karkówka do chleba
Natrzeć mieso marynatą , zawinąć w folię i zostawić na kilka godzin w lodówce a potem piec 1,5 godziny w 200 * C