misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Dachówki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne ciasteczka o smaku pomarańczowo - migdałowym

Dachówki

Składniki:

Dachówki

 

  • 120 g masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • Otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 4 białka
  • 250 g cukru pudru (przesiany)
  • 120 g mąki
  • 120 g migdałów bez skórki i drobno pokrojonych w paseczki

 

  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Dachówki
Masło rozpuścić dodając likier i skórkę pomarańczową, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, mieszając dodawać cukier puder, następnie mąkę i masę maślaną. Całość delikatnie wymieszać z migdałami. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać małą łyżeczką niewielkie porcje ciasta zachowując dość duże odstępy. Widelcem zamoczonym w zimnej wodzie spłaszczać nałożone porcje ciasta. Piec w temperaturze 230 stopni aż brzegi się zrumienią (ok. 5 minut). Ciasteczka natychmiast wyjąć z pieca, podważyć nożem każde ciastko i zawinąć na wąskim wałku, aby przybrało kształt dachówki. Po wystudzeniu lekko oprószyć cukrem pudrem. SMACZNEGO!

Tagi:

beza bezy