Sposób przygotowania:
Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicąETAP 1:
Soczewicę nasypać do miseczki i zalać zimną wodą, namoczyć przez ok. 30 minut. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać ok. 3 łyżki oleju i wrzucić mięso. Podsmażyć.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i również podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę.
Wlać wody do poziomu mięsa. Włożyć listek laurowy i ziele angielskie, majeranek, doprawić solą i pieprzem i zagotować.
Dodać koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. Dodać namoczoną soczewicę i dusić dalej ok. 40 minut aż soczewica i mięso będą mięciutkie.
Podawać z pieczywem.