WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, rozgrzewające, treściwe danie jednogarnkowe z mięsem wieprzowym, marchewką, cebulą i soczewicą.

Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicą

 

  • ok. 350 g schabu wieprzowego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 0,5 szkl. zielonej soczewicy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • olej

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicą

ETAP 1:

Soczewicę nasypać do miseczki i zalać zimną wodą, namoczyć przez ok. 30 minut. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać ok. 3 łyżki oleju i wrzucić mięso. Podsmażyć.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i również podsmażyć do zrumienienia. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę.

Wlać wody do poziomu mięsa. Włożyć listek laurowy i ziele angielskie, majeranek, doprawić solą i pieprzem i zagotować.
Dodać koncentrat pomidorowy i dusić na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. Dodać namoczoną soczewicę i dusić dalej ok. 40 minut aż soczewica i mięso będą mięciutkie.

Podawać z pieczywem.

Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicą
Schab uduszony w garnku z soczewicą, warzywami i przyprawami
Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicą
Namoczona soczewica dodana do duszącego się mięsa
Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicą
Podsmażone mięso i warzywa zalane wodą z dodanymi przyprawami
Danie jednogarnkowe ze schabem i soczewicą
Pokrojona cebula dodana do przesmażonego mięsa