Sposób przygotowania:
Kluski wrocławskieprzygotowanie
Chleb kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju/maśle do zrumienienia - tak jak grzanki.
Ziemniaki mielimy , lub jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę i studzimy odkryte, żeby nam odparowały.
przygotowanie
Do ziemniaków dodajemy grzanki i pozostałe składniki- dobrze mieszamy, tak żeby grzanki były jednakowo rozprowadzone w cieście
Mąki dodajemy w zależności od ziemniaków i stopnia odparowania, może to być mniej lub więcej niż 4 łyżki, ciasto na kluski ma być elastyczne ale łatwo dające się uformować.
Ręce oprószamy mąką ziemniaczaną i formujemy kluseczki wielkości orzecha włoskiego.
gotowanie
Kluski wkładamy do osolonego wrzątku z tymiankiem partiami i tylko tak żeby woda nam lekko pyrkała przez 8-10 minut
U mnie wyszło około 35 klusek i gotowałam na dwa razy po 9 minut.
Po ugotowaniu od razu podajemy lub przelewamy zimną wodą, a później chwilę odgrzewamy w wodzie, lub obsmażamy na boczku- pycha:)
Polecam:)