reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Kluski wrocławskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ziemniaki z obiadu i czerstwy chleb to chyba nie tylko mój problem, a tak łatwo zmienić go na coś pysznego. Wykorzystałam biały chleb bezglutenowy na zakwasie, ale może to być każdy drożdżowy.

Kluski wrocławskie

Składniki:

Kluski wrocławskie

 

  • 200 g chleba
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej + trochę do formowania
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku do gotowania ( można ominąć, choć uważam, że nadają świetny smak)

Sposób przygotowania:

Kluski wrocławskie

przygotowanie

Kluski wrocławskie
Chleb pokroiłam w drobną centymetrową kosteczke

Chleb kroimy w kosteczkę i przesmażamy na oleju/maśle do zrumienienia - tak jak grzanki.

Ziemniaki mielimy , lub jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę i studzimy odkryte, żeby nam odparowały.

przygotowanie

Kluski wrocławskie
dobrze wyrobione ciasto bez problemu da nam sie uformować w kuleczki

Do ziemniaków dodajemy grzanki i pozostałe składniki- dobrze mieszamy, tak żeby grzanki były jednakowo rozprowadzone w cieście

Mąki dodajemy w zależności od ziemniaków i stopnia odparowania, może to być mniej lub więcej niż 4 łyżki, ciasto na kluski ma być elastyczne ale łatwo dające się uformować.

Ręce oprószamy mąką ziemniaczaną i formujemy kluseczki wielkości orzecha włoskiego.

gotowanie

Kluski wrocławskie
kluski nie mogą się za mocno gotować, woda ma tylko lekko bulgotać

Kluski wkładamy do osolonego wrzątku z tymiankiem partiami i tylko tak żeby woda nam lekko pyrkała przez 8-10 minut

U mnie wyszło około 35 klusek i gotowałam na dwa razy po 9 minut.

Po ugotowaniu od razu podajemy lub przelewamy zimną wodą, a później chwilę odgrzewamy w wodzie, lub obsmażamy na boczku- pycha:)


Polecam:)


Tagi:

kluski