kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne zapiekane naleśniki. Farsz przygotowałam z ugotowanej soczewicy, serka i podsmażonej papryki z cebulą i czosnkiem. Polecam na obiad lub kolację.

Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką

Na naleśniki :

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Na farsz :

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • około 2 szklanek wody - do gotowania soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka smalcu z jabłkiem i skwarkami
  • 150 gram serka kanapkowego
  • mały kawałek imbiru
  • garść żółtego sera
  • sól prowansalska do smaku
  • pieprz do smaku
  • garść żółtego sera do posypania naleśników

Ponadto :

  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką
Składniki na ciasto naleśnikowe wkładamy do miski i miksujemy. Odstawiamy na około 30 minut. W międzyczasie gotujemy soczewicę przez około 15 minut i przekładamy na cedzak. Odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir obieramy i kroimy w kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Następnie na patelnie wkładamy smalec oraz pokrojone warzywa, przesmażamy przez około 5 minut ( trochę zostawiamy do dekoracji ). 
Do miski wkładamy składniki na farsz i mieszamy. Naleśniki smarujemy przygotowaną masą i zwijamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy przesmażonymi warzywami oraz serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15 minut w 200 stopniach.
Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką
Naleśniki smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką
Od chwili zagotowania gotujemy soczewicę przez około 15 minut.
Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką
Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym smalcu.
Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką
Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski i mieszamy.
Zapiekane naleśniki z soczewicą, serkiem i papryką
Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem.