Sposób przygotowania:
Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą
Zieloną soczewicę starannie opłukać, zalać wodą i odstawić na pół godziny do namoczenia. Po tym czasie soczewicę gotować 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Cebulę drobno posiekać i udusić na oleju nie rumieniąc. Odstawić do przestygnięcia. Tartą bułkę wsypać do miseczki, wlać wodę i odstawić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w dość grubą kostkę i wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Następnie zmielić maszynką do mięsa lub w rozdrabniaczu. Mięso wymieszać z wcześniej uduszoną cebulą, namoczoną bułką tartą i jajkiem. Dodać rozgnieciony czosnek i jeśli to konieczne, to doprawić do smaku, dodać soczewicę i bardzo starannie wyrobić. Naczynie żaroodporne spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Wygładzić powierzchnię i spryskać olejem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry. *pieczeń świetnie smakuje podana z konfiturą z borówek lub z żurawiny, ogórek kiszony lub konserwowy też jest dobrym dodatkiem.