anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Połączenie zielonej soczewicy z delikatnym mięsem indyka poza tym, że świetnie smakuje i znakomicie wygląda, to stanowi dużo bardziej wartościowe danie.

Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą

Składniki:

Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą

 

 

  • SUCHA MARYNATA DO MIĘSA:
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • sól morska – 3/4 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pieczeń mielona z indyka z zieloną soczewicą
Zieloną soczewicę starannie opłukać, zalać wodą i odstawić na pół godziny do namoczenia. Po tym czasie soczewicę gotować 10 minut i odstawić do ostygnięcia. Cebulę drobno posiekać i udusić na oleju nie rumieniąc. Odstawić do przestygnięcia. Tartą bułkę wsypać do miseczki, wlać wodę i odstawić. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Mięso opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w dość grubą kostkę i wymieszać z marynatą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Następnie zmielić maszynką do mięsa lub w rozdrabniaczu. Mięso wymieszać z wcześniej uduszoną cebulą, namoczoną bułką tartą i jajkiem. Dodać rozgnieciony czosnek i jeśli to konieczne, to doprawić do smaku, dodać soczewicę i bardzo starannie wyrobić. Naczynie żaroodporne spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Wygładzić powierzchnię i spryskać olejem. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry. *pieczeń świetnie smakuje podana z konfiturą z borówek lub z żurawiny, ogórek kiszony lub konserwowy też jest dobrym dodatkiem.