Sposób przygotowania:
Gulasz z czerwoną soczewicą
Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor.
Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę pokroić w drobną kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy.
Gotować dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku.
Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba.
Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby sie rozgotowała i rozpadła dzięki temu zagęści nam gulasz.
Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę pokroić w drobną kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy.
Gotować dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku.
Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli potrzeba.
Część soczewicy dodaje wcześniej po to aby sie rozgotowała i rozpadła dzięki temu zagęści nam gulasz.