SUPERPRZEPIS

Schab z kapustą i soczewicą

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Schab z kapustą i soczewicą Więcej zdjęć (5)

Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście. Nadzienie przypomina tradycyjną kapustę z grochem.

Składniki:

Schab z kapustą i soczewicą

 

  • 1 1/2 kg schabu
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

Schab z kapustą i soczewicą
Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam z marchewką i kminkiem. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1cm. Oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron i majerankiem od środka. Lekko rozbić tłuczkiem mięso. Nałożyć wystudzoną kapustę na mięso i posypać żelatyną. Z żelatyny można zrezygnować, ale bardziej wiąże nadzienie z mięsem. Zwinąć schab w roladę. Obwiązać nicią bawełnianą i obsypać obficie majerankiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180*C. Po upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Można podawać z sosem grzybowym i ziemniakami. Smacznego!
Schab z kapustą i soczewicą
Do smażonej cebuli z kapustą dodać ugotowaną soczewicę.
Schab z kapustą i soczewicą
Schab rozciąć ostrym nożem na płat mięsa. Oprószyć przyprawami.
Schab z kapustą i soczewicą
Na mięso wyłożyć farsz i przyklepać ręką.
Schab z kapustą i soczewicą
Schab zawinąć nicią i oprószyć mocno majerankiem.