Sposób przygotowania:
Schab z kapustą i soczewicą
Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam z marchewką i kminkiem. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1cm. Oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron i majerankiem od środka. Lekko rozbić tłuczkiem mięso. Nałożyć wystudzoną kapustę na mięso i posypać żelatyną. Z żelatyny można zrezygnować, ale bardziej wiąże nadzienie z mięsem. Zwinąć schab w roladę. Obwiązać nicią bawełnianą i obsypać obficie majerankiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180*C. Po upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Można podawać z sosem grzybowym i ziemniakami. Smacznego!
karola25