zygier5

zygier5

Kucharz
[Przepisów: 3]

danie krewetkowe z przegrzebkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

dla osób które lubią dania lekkostrawne

danie krewetkowe z przegrzebkami

Składniki:

danie krewetkowe z przegrzebkami

 

  • 8 przegrzebków św.Jakuba,świeżych,wyjętych z muszli
  • 8 krewetek królewskich, świeżych i obranych
  • 10 krewetek świeżych i pokrojonych w plasterki
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 200ml śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska , pieprz

 

Sposób przygotowania:

danie krewetkowe z przegrzebkami
Nagrzej piekarnik do 170 st.C Włóż do miksera przegrzebki i 4 krewetki z kilkoma kroplami oliwy. Rozdrobnij ,ale nie za bardzo. Dodać krewetki , jajko, jogurt. Wymieszać, posolić i popieprz. Włożyć do czterech posmarowanych oliwą foremek. Po wypełnieniu wstawić je do dużej żaroodpornej formy wypełnionej gorącą wodą. Piec 40 minut w piekarniku w kąpieli wodnej. Pozostałe krewetki podsmażyć przez 5 minut na niewielkiej ilości oliwy , posolić ,popieprzyć i rozłożyć na talerze. Śmietanę wlać na tą samą patelnie, rozpuścić wszystko i dobrze wymieszać. Polać krewetki sosem i przybrać natką pietruszki.