Sposób przygotowania:
Daszi-podstawowy bulion japoński
Gotujemy daszi z bonito: wkładamy brunatnice do wody,gdy woda zacznie wrzeć natychmiast wyjąć .Dodać 1/4 szklanki wody i ponownie doprowadzać do wrzenia gdy tylko zaczyna wrzucić bonito zmniejszyć gaz na troszeczkę i wyłączyć.Posolić trochę i poczekać aż opadnie na dno.Odcedzić gotujemy daszi na sardynkach : sardynki moczymy w 5 szklankach wody przez 2_-3 godz.˛ Podgrzać do temperatury ok 40 stopni C.Zdjąć z gazu odcedzić Daszi można trzymać przez 3 dni
Babciagramolka
tokijka
Kolezanki mi donosza ,ze daszi takie w granulkach mozna dostac.Przykro mi ale to podstawa wielu potraw...
Bede robila eksperymenty moze cos mi wyjdzie z suszonych osci...
Sarenka
Bahus
Oczywiście "piątka"
tokijka
Tak sie wlasnie stalo ,ze do zapisania sie tutaj sklonily mnie te tzw."przepisy japonskie" nasze wyobrazenie o nich to przypomina mi ta "szynke po zydowsku "gdzie wszyscy wiedza,ze oni tego nie jedza a nadal dodaja do potraw kuchni zydowskiej.....Daszi,mirin,sake ,ryz perlisty to podstawa i kiniec!
Shinpū
brak dostępu do składników? a od czego mamy sklepy internetowe? ^^
tokijka
he he