Książka Kucharska: Smaki Japonii

Daszi-podstawowy bulion japoński

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podstawa dobrej potrawy japońskiej

Daszi-podstawowy bulion japoński

Składniki:

Daszi-podstawowy bulion japoński

 

  • 4 szklanki wody
  • 30 gram kombu ( brunatnice) przetarte mokrą ściereczą
  • 10-15 gram bonito ( wiórki tuńczyka) lub 8-10 niboszi ( małych sardynek) suszonych, oderwać głowy , wyjąć wnętrzności i wymyć
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Daszi-podstawowy bulion japoński
Gotujemy daszi z bonito: wkładamy brunatnice do wody,gdy woda zacznie wrzeć natychmiast wyjąć .Dodać 1/4 szklanki wody i ponownie doprowadzać do wrzenia gdy tylko zaczyna wrzucić bonito zmniejszyć gaz na troszeczkę i wyłączyć.Posolić trochę i poczekać aż opadnie na dno.Odcedzić gotujemy daszi na sardynkach : sardynki moczymy w 5 szklankach wody przez 2_-3 godz.˛ Podgrzać do temperatury ok 40 stopni C.Zdjąć z gazu odcedzić Daszi można trzymać przez 3 dni