WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Sushi jest już na tyle popularnym daniem w Polsce, że każdy może używać do niego swoich ulubionych dodatków. U mnie dziś lekko włoskie smaki, z łososiem, zielonym ogórkiem, mascarpone i rukolą.

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą

Składniki:

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą

 

  • 6 listków alg nori
  • 500 g ryżu do sushi
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 zielony ogórek
  • mały filet z łososia
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 2 garści rukoli lub innych sałat
  • sos sojowy
  • marynowany imbir

Sposób przygotowania:

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą

Ryż

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą
Ryż gotujemy, by był dość kleisty i doprawiamy.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po wyłączeniu, jak lekko przestygnie, dolewamy ocet ryżowy wymieszany z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy.

Przygotowanie

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą
Na algach układamy ryż i inne dodatki do środka.

Algi układamy na macie bambusowej i zostawiając kawałek z brzegu, układamy równo porcję ryżu. Z brzegu układamy pasek ogórka, pasek łososia i smarujemy serkiem.

Sałata

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą
Do środka naszego sushi dodajemy również rukolę.

Rukole lub inną zieleninę dokładnie płuczemy i osuszamy. Układamy listki na łososiu i ogórku.

Zwijanie

Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukolą
Sushi dokładnie zawijemy z pomocą maty bambusowej i kroimy.

Wolny brzeg nori smarujemy wodą, a za pomocą maty zwijamy roladki zaczynając od miejsca, gdzie leży ogórek i łosoś. Dokładnie je rolujemy i układamy złączeniem do dołu. Ostrym nożem kroimy na kawałki i podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.