Sposób przygotowania:
Sushi z łososiem, ogórkiem, serkiemi rukoląRyż
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po wyłączeniu, jak lekko przestygnie, dolewamy ocet ryżowy wymieszany z cukrem i solą. Dokładnie mieszamy.
Przygotowanie
Algi układamy na macie bambusowej i zostawiając kawałek z brzegu, układamy równo porcję ryżu. Z brzegu układamy pasek ogórka, pasek łososia i smarujemy serkiem.
Sałata
Rukole lub inną zieleninę dokładnie płuczemy i osuszamy. Układamy listki na łososiu i ogórku.
Zwijanie
Wolny brzeg nori smarujemy wodą, a za pomocą maty zwijamy roladki zaczynając od miejsca, gdzie leży ogórek i łosoś. Dokładnie je rolujemy i układamy złączeniem do dołu. Ostrym nożem kroimy na kawałki i podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem.