Sposób przygotowania:
Tempura z warzywami
Mąkę odmierzyć i przesiać do miski, gdzie będzie się mieszać ciasto, potem wbić jedno całe jajko, wlać niecałą szklankę mleka lub szklankę śmietanki, po za tym dodać łyżeczkę soli i albo pół torebki wiórków kokosowych lub sos sojowy ze dwie lub trzy łyżki. Ubijać składniki trzepaczką sprężynową, aż masa stanie się jednolita.
Warzywa oczyścić i niektóre jak brokuły czy kalafior podzielić na różyczki i obgotować na osolonym wrzątku. Potem wyjąć, odsączyć i zanurzać w cieście.
Olej wlać na patelnię lub wok i na skwierczący kłaść łyżkami warzywa w cieście i smażyć na złoty kolor z różnych stron.
Wyjąć i przełożyć na talerz płaski z ręcznikami do wchłaniania tłuszczu. Jeść na ciepło maczając w słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym sosie.
Warzywa oczyścić i niektóre jak brokuły czy kalafior podzielić na różyczki i obgotować na osolonym wrzątku. Potem wyjąć, odsączyć i zanurzać w cieście.
Olej wlać na patelnię lub wok i na skwierczący kłaść łyżkami warzywa w cieście i smażyć na złoty kolor z różnych stron.
Wyjąć i przełożyć na talerz płaski z ręcznikami do wchłaniania tłuszczu. Jeść na ciepło maczając w słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym sosie.
smażenie