marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tempura z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tempura to ciasto w którym obtacza się warzywa po uprzednim obgotowaniu w osolonej wodzie. Pochodzi z kuchni japońskiej, która jest zdrowa i bogata w witaminy i błonnik w niektórych warzywach. Do ciasta można dodać sos sojowy lub wiórki kokosowe.

Tempura z warzywami

Składniki:

Tempura z warzywami

 

  • 1-2 szklanki maki pszennej,
  • jajko,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30%,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • 80 g. wiórków kokosowych,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • brokuły, kalafior, pół białej kapusty, mała cukinia i pęczek młodych marchewek,
  • olej do smażenia,
  • ręczniki papierowe do wchłniania tłuszczu,
  • dodatkowo sos do maczania w różnych smakach.

Sposób przygotowania:

Tempura z warzywami
Mąkę odmierzyć i przesiać do miski, gdzie będzie się mieszać ciasto, potem wbić jedno całe jajko, wlać niecałą szklankę mleka lub szklankę śmietanki, po za tym dodać łyżeczkę soli i albo pół torebki wiórków kokosowych lub sos sojowy ze dwie lub trzy łyżki. Ubijać składniki trzepaczką sprężynową, aż masa stanie się jednolita.

Warzywa oczyścić i niektóre jak brokuły czy kalafior podzielić na różyczki i obgotować na osolonym wrzątku. Potem wyjąć, odsączyć i zanurzać w cieście.

Olej wlać na patelnię lub wok i na skwierczący kłaść łyżkami warzywa w cieście i smażyć na złoty kolor z różnych stron.

Wyjąć i przełożyć na talerz płaski z ręcznikami do wchłaniania tłuszczu. Jeść na ciepło maczając w słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym sosie.

smażenie