ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Delicje.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczne.Jest przy nim trochę pracy ale warto bo wygląda dość efektownie.Doskonałe na różne okoliczności.

Delicje.

Składniki:

Delicje.

 

  • 6 białek
  • 2 żółtka
  • 10 - 15 dkg maku suchego
  • 15 dkg i 4 łyżki cukru pudru
  • 10 - 15 dkg wiórków kokosowych
  • kostka masła
  • op. budyniu śmietankowego
  • 1/2 l mleka
  • op. biszkoptów okrągłych
  • alkohol do nasączenia biszkoptów
  • 1/2 szkl. wódki
  • 2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:

Delicje.
1.CIASTO: Ubić białka mikserem z cukrem pudrem na sztywno,następnie wsypać mak,wiórki kokosowe,wymieszać łyżką.Piec ok.15 min.w piekarniku rozgrzanym wcześniej do ok.170st. 2.MASA BUDYNIOWA: Ugotować budyń w 1/2 l mleka i przestudzić.Kostkę masła utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru i 2 żółtkami.Dodawaj po łyżce budyniu do masła i ucierać na jednolitą masę. 3.UKŁADAĆ WARSTWAMI: ciasto makowe z wiórkami,masę budyniową,biszkopty nasączone alkoholem.Na wierzch delicji wylać tężejącą galaretkę.Wstawić do lodółwki,aż galaretka całkiem stężeje.

Tagi:

biszkopt mak