nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Delikatna babeczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna i delikatna babeczka. Upieczoną możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić dowolny lukier.

Delikatna babeczka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Delikatna babeczka

 

  • jaja - 5 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • Majonez Dekoracyjny - 3 łyżki
  • olejek rumowy - 1 opakowanie
  • cukier puder - do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Delikatna babeczka
Krok 1: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Krok 2: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy po łyżce do jaj i delikatnie miksujemy. Krok 3: Dajemy olejek rumowy, cukier waniliowy. Mieszamy. Na koniec dajemy majonez i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy. Wykładamy do formy w kształcie babki i pieczemy. Gotową babkę posypujemy cukrem pudrem.
Delikatna babeczka
Przygotowujemy ciasto na bebeczkę i wylewamy do foremki.