Sposób przygotowania:
Delikatna pokusa
Przygotować niezbędne składniki na tort. Mąkę przesiać, jajka sparzyć wrzątkiem, żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubić mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Połączyć ze sobą obie masy- z żółtek i z białek. dodać obie mąki do pozostałych składników, dodać proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Blaszkę prostokątną wysmarować tłuszczem następnie wylać ciasto do blaszki i wstawić do pieczenia. Piec w temperaturze około 180 -200 stopni C przez około 50-55 minut. Wyjąć ciasto, ostudzić, przekroić na połowę. Przekrojony biszkopt skropić sokiem ananasowym lub cytrynowym. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem do tortów truskawkowy, dodać do niego rum i zmiksować. Wyłożyć krem na pierwszą część biszkopta. Przykryć drugim biszkoptem. Śmietankę schłodzoną zmiksować na sztywną pianę, dodać cukier puder, dodać śmietanfix i wciąż miksować. Wyłożyć śmietankę na wierzch torta i na jego boki, rozsmarować równomiernie resztę śmietany nałożyć do szprycy dekoracyjnej i dekorować wedle uznania tort, wyłożyć elementy dekoracyjne- koraliki, kwiatuszki, listki z masy cukrowej. Przed podaniem schłodzić tort.
marietta