KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Delikatna polędwica wołowa z winem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polędwica na winie i koniaku.

Delikatna polędwica wołowa z winem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Delikatna polędwica wołowa z winem.

 

  • 0,5 kilograma polędwicy,
  • pieprz, sól do smaku,
  • dobra oliwa,
  • 2 lampki czerwonego wina,
  • mały kieliszek dobrego koniaku,
  • dwa ząbki czosnku,
  • śliwka wędzona,
  • 2 grzybki najlepiej prawdziwki,
  • łyżka masła,
  • zielenina do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Delikatna polędwica wołowa z winem.
Polędwice dokładnie płuczemy pod zimną wodą i wycieramy ściereczką do sucha. Kładziemy na desce i ostrym nożem dokładnie obkrawamy z wszelkich żyłek i błonek. Polędwicę kroimy na równe części i nacieramy świeżo mielonym na grubo pieprzem, całość skrapiamy dobrą oliwą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, mięsa nie przykrywamy. Po wyjęciu z lodówki smażymy na patelni bez tłuszczu przez kilka minut z każdej, polewamy polędwicę dodatkowo kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina, smażymy aż ciecz odparuje a następnie wlewamy kieliszek dobrego koniaku i natychmiast podpalamy, ogień zgaśnie po wypaleniu alkoholu a smak dobrego koniaku przeniknie mięso. Usmażone kawałki przekładamy na deskę i nakrywamy folią aluminiową w ten sposób mięso odpocznie. Z pozostałego płynu na patelni po smażeniu robimy sos do dania i dodajemy kieliszek wina czerwonego wytrawnego, sól, pieprz, dwa ząbki czosnku, jedną posiekaną drobno wędzoną śliwkę i kilka grzybków, wszystko dokładnie gotujemy, aż sos się zredukuje. Masło połącz z solą do smaku, kawałki polędwicy starannie poukładaj na talerzu, na polędwicę ponakładaj kawałki masła i gotowy sos, talerz ozdób zieleniną i suszonymi owocami żurawiny.Do dania polecam butelkę dobrego czerwonego włoskiego wina podanego w dużych pękatych kielichach . Bardzo dobrze do czerwonych mięs komponuje się Brunello z di Montalciano"wieczna miłość". Wino Brunello di Montalcino jest arcydziełem, według mnie, wśród najlepszych jego wytwórców są Lisini, Poggio di Sotto, Gorelli Le Potazzine oraz Poggio Antico to ostatnie będąc w ich winnicy często kupuję. Koniecznie pamiętajmy aby wino po otwarciu odstało minimum godzinę pozwoli to na oddychanie winu, zapewni i odda piękny bukiet, zawsze podawaj w temperaturze nie większej od 18 stopni a nie mniejszej niż 16 stopni. Smacznego.
Delikatna polędwica wołowa z winem.
Przygotuj kawałki polędwicy, natrzyj pieprzem i skrop oliwą, odstaw do lodówki.
Delikatna polędwica wołowa z winem.
Opiecz z każdej strony po kilka minut na złoty kolor.
Delikatna polędwica wołowa z winem.
Dodaj wina, po jego odparowaniu dobry koniak.
Delikatna polędwica wołowa z winem.
Z pozostałości po smażeniu przyrządź sos.