Sposób przygotowania:
Delikatna tarta z kratką
W misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem pudrem. Dodać jajko, 17 dag masła, śmietanę i skórkę z cytryny. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce. Maliny włożyć do garnka. Wsypać cukier i podgotować. Następnie przecedzić przez drobne sitko i odstawić do ostygnięcia. Połączyć z mąką ziemniaczaną. Formę do tarty wysmarować resztą masła i wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować, tworząc koło, i wyłożyć nim dno formy. Zostawić dłuższe brzegi. Na cieście rozprowadzić mus malinowy. Pozostałe ciasto pokroić na kawałki, po czym rozwałkować je na długie paski. Ułożyć je na nadzieniu, tworząc kratkę. Z resztek ciasta ukształtować małe kulki. Umieścić je w miejscu połączenia kratki z brzegami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C. Piec ok. 40 minut na złoto. Ostudzony wypiek można posypać cukrem pudrem.