misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Delikatna zupa rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cebulę obrać, por oczyścić, dokładnie umyć. Warzywa ...

Delikatna zupa rybna

Składniki:

Delikatna zupa rybna

 

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 świeża papryczka peperoni
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3/4 l wegetariańskiego wywaru warzywnego (może być instant)
  • 400g filetów z ryby (np. halibut)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Delikatna zupa rybna
Cebulę obrać, por oczyścić, dokładnie umyć. Warzywa pokroić w cienkie plasterki.
Pomidory naciąć na krzyż, krótko obgotować w gorącej wodzie, obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w drobna kostkę.
Paprykę umyć, osuszyć, przeciąć na pół, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Peperoni przepołowić, wydrążyć i drobno posiekać.
Masło rozpuścić w garnku i dusić na nim uprzednio przygotowane warzywa ciągle mieszając, dodać kminku oraz tymianku i dolać wywaru. Całość dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
Przez ten czas umyć filety z ryby, osuszyć, pokroić na kawałki, posolić, dodać do warzyw i gotować dalej zupę przez około 10 minut.
Zupą napełnić 2 talerze, przybrać kleksem z śmietany.