Anna55

Anna55

Kucharz
[Przepisów: 7]

Delikatne ciasto z owocami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smakuje jak jogurtowe ciasto, jest wilgotne i delikatne. Zawsze się udaje!

Delikatne ciasto z owocami

Składniki:

Delikatne ciasto z owocami

 

  • Na dużą blachę:
  • 4 jajka (+ ew. 3 białka na pianę na wierzch)
  • 1 szklanka cukru (niepełna)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 roztopiona margaryna
  • owoce (do wyboru - truskawki, śliwki, brzoskwinie, nektarynki itd.)

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto z owocami
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę. Powoli wsypywać cukier. Ciągle ubijać. Dodać żółtka a potem wsypywać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciągle miksując dodać na koniec stopioną letnią margarynę. jednolite ciasto wylać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Na cieście układamy owoce. W trakcie pieczenia zatopią się. Na wierzch można ubić pianę z kolejnych 3 białek z odrobiną mąki ziemniaczanej + cukier (tak, żeby powstała "beza"). Piec ok. 40 minut w 190 - 200°C. Najlepiej jest sprawdzić nożem pod koniec pieczenia, czy ciasto w środku już nie jest płynne.