Sposób przygotowania:
Delikatne naleśniki waniliowe
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy jajko i znowu mieszamy, aż dobrze się połączą i kolor będzie jednolity. Dodajemy cukier wanilinowy. Na patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego (takiego jak patelnia lub mniejszego, żeby łatwiej było je odkleić) i smażymy, aż z ciasta będzie unosił się malutki dymek. Za pomocą specjalnego "widelczyka" podnosimy stopniowo naleśnika, szturchając go do przodu i obracamy na drugą stronę, smażąc na rumiany kolor. Wyciągamy go na talerz, ostudzamy chwilkę i smarujemy go obficie dżemem porzeczkowym, zawijamy w rulonik, na wierzch wykładamy porcję dżemu i polewamy zwykłą maślanką i posypujemy cukrem.