olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Delikatne naleśniki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wszyscy uwielbiają naleśniki z dżemem! rozpływające się w ustach, delikatne... aż w brzuchu burczy :) Smażone bez tłuszczu.

Delikatne naleśniki waniliowe

Składniki:

Delikatne naleśniki waniliowe

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • odrobina soli
  • 5 łyżeczek cukru wanilinowego
  • Nadzienie:
  • dżem porzeczkowy niskosłodzony
  • 4 łyżki maślanki
  • cukier

Sposób przygotowania:

Delikatne naleśniki waniliowe
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy jajko i znowu mieszamy, aż dobrze się połączą i kolor będzie jednolity. Dodajemy cukier wanilinowy. Na patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego (takiego jak patelnia lub mniejszego, żeby łatwiej było je odkleić) i smażymy, aż z ciasta będzie unosił się malutki dymek. Za pomocą specjalnego "widelczyka" podnosimy stopniowo naleśnika, szturchając go do przodu i obracamy na drugą stronę, smażąc na rumiany kolor. Wyciągamy go na talerz, ostudzamy chwilkę i smarujemy go obficie dżemem porzeczkowym, zawijamy w rulonik, na wierzch wykładamy porcję dżemu i polewamy zwykłą maślanką i posypujemy cukrem.