agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Delikatne naleśniki z musem jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne naleśniki biszkoptowe smakują wyśmienicie

Delikatne naleśniki z musem jagodowym

Składniki:

Delikatne naleśniki z musem jagodowym

 

  • słonina 5 dkg
  • ser biały 1 kostka
  • śmietana kwaśna 3 łyżki
  • cynamon 1 szczypta
  • cukier waniliowy 1 opak
  • jagody świeże 30 dkg
  • cukier 2 łyżeczki
  • śmietanka 30% 1 opak
  • mleko 1,5 szklanki
  • woda mineralna gazowana 0,5 szklanki
  • sól 1 szczypta
  • jajka 2 szt
  • cukier puder 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Delikatne naleśniki z musem jagodowym
Przygotować składniki niezbędne do wykonania tej potrawy. Wykonać ciasto naleśnikowe, w tym celu należy schłodzone mleko połączyć z zimną wodą, dodać szczyptę soli. Jajka sparzone rozbić oddzielając żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Mleko z wodą, solą, cukrem pudrem i żółtkami zmiksować dodać mąkę i dalej miksować, a następnie dodać pianę z białek i zamieszać wszystkie składniki. Następnie patelnię smarować słoniną i smażyć cienkie naleśniki. Następnie przygotować nadzienie do naleśników, w tym celu twaróg ugnieść widelcem, dodać śmietanę kwaśną, cynamon, cukier waniliowy, następnie wymieszać składniki i nakładać cienką warstwę nadzienia na każdy naleśnik, zwijać w rulon. Wykonać sos jagodowy. Jagody umyć, osuszyć blenderem rozdrobnić jagody , wsypać cukier kryształ oraz wlać śmietankę. Serwować. Zamiast jagód można dodać inne owoce.