Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Delikatne placuszki biszkoptowe z chrzanem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placuszki są pyszne, lekkie oraz delikatne i jestem pewna, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Delikatne placuszki biszkoptowe z chrzanem

Składniki:

Delikatne placuszki biszkoptowe z chrzanem

10-11 sztuk:

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • 1 łyżka mleka
  • 1-2 łyżeczki chrzanu (w zależności od mocy)
  • 1 szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli (lub do smaku)

Dodatkowo:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Delikatne placuszki biszkoptowe z chrzanem

Ciasto:

Delikatne placuszki biszkoptowe z chrzanem
Ciasto na placuszki powinno być puszyste.

Mąkę pszenną, mleko, chrzan, żółtka i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą połączyć.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do pozostałych składników.

Smażenie:

Delikatne placuszki biszkoptowe z chrzanem
Placuszki powinny być lekko rumiane z obu stron.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i łyżką stołową wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka = 1 placuszek.)
Placki smażyć obustronnie do lekkiego zarumienienia się.

Podanie:

Delikatne placuszki biszkoptowe z chrzanem
Placuszki najlepiej smakują od razu po usmązeniu.

Placuszki najlepiej podawać bezpośrednio po usmażeniu, choć na zimno również są smaczne.
(Uwaga: na drugi dzień stają się suche.)
Idealnie smakują solo oraz z dowolnymi dodatkami.