Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Placuszki z wędzonego łososia i makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki łososiowe mogą być ciekawym pomysłem na kolację lub lunch. Jest to też dobra okazja do wykorzystania makaronu pozostałego po rosole.

Placuszki z wędzonego łososia i makaronu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z wędzonego łososia i makaronu

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z wędzonego łososia i makaronu
Ugotowany wcześniej i ostudzony drobny makaron (najlepiej nitki do rosołu) rozgnieść widelcem z dodatkiem całego jajka. Łososia wędzonego podzielić na mniejsze kawałki i zmiksować z drugim jajkiem oraz przyprawami i chrzanem.

Połączyć masę łososiową z makaronem i doprawić do smaku. Dodać niewielką ilość grysiku kukurydzianego - dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do spęcznienia.

Na patelni roztopić masło klarowane i dolać oleju rzepakowego - na lekko rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć i smażyć z obu stron na rumiano. W trakcie smażenia można nakryć pokrywką, aby placuszki nie wysychaly.



Podawać z ulubionym sosem.
Placuszki z wędzonego łososia i makaronu
Łososia wędzonego najłatwiej zmiksować z dodatkiem jajka.
Placuszki z wędzonego łososia i makaronu
Dodatek chrzanu nawilży zwarte mięso łososia.
Placuszki z wędzonego łososia i makaronu
Makaron pozostały po rosole rozgnieść z jajkiem.
Placuszki z wędzonego łososia i makaronu
Placuszki można smażyć pod szczelną pokrywką.

Tagi:

dania placki