Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1266]

Francuskie ślimaczki z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z ciasta francuskiego szybko można wyczarować pyszne przekąski, takie jak np. ślimaczki z szynką, cukinią, papryką, cebulą i serem żółtym.

Francuskie ślimaczki z cukinią

Składniki:

Francuskie ślimaczki z cukinią

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • kilka plastrów szynki
  • 2 garście startego sera żółtego, np. mozzarella
  • 1/2 cukinii
  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • olej
  • ketchup
  • ulubiona przyprawa - u mnie przyprawa do dań kuchni włoskiej
  • sól
  • oregano

Sposób przygotowania:

Francuskie ślimaczki z cukinią

ETAP 1:

Francuskie ślimaczki z cukinią
Cukinię kroimy w plasterki, paprykę i cebulę w kostkę

Warzywa myjemy.
Cukinię kroimy w plasterki, oprószamy oregano i solą. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 2:

Francuskie ślimaczki z cukinią
Na paseczkach ciasta układamy szynkę i warzywa

Ciasto francuskie rozwijamy, możemy lekko rozwałkować. Ciasto kroimy na podłużne paseczki, te kroimy na pół.
Szynkę kroimy na paseczki o długości i szerokości nieco mniejszej niż paseczki ciasta.
Paseczki ciasta smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą. Układamy paseczki szynki oraz warzywa (cukinię, paprykę i cebulę). Na warstwie warzyw kładziemy nieco sera.

ETAP 3:

Francuskie ślimaczki z cukinią
Ciasto zwijamy w ślimaczki, które pieczemy w piekarniku

Ciasto zwijamy, kroimy na ślimaczki.
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200 st. C.