Sposób przygotowania:
Francuskie ślimaczki z cukiniąETAP 1:
Warzywa myjemy.
Cukinię kroimy w plasterki, oprószamy oregano i solą. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Ciasto francuskie rozwijamy, możemy lekko rozwałkować. Ciasto kroimy na podłużne paseczki, te kroimy na pół.
Szynkę kroimy na paseczki o długości i szerokości nieco mniejszej niż paseczki ciasta.
Paseczki ciasta smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą. Układamy paseczki szynki oraz warzywa (cukinię, paprykę i cebulę). Na warstwie warzyw kładziemy nieco sera.
ETAP 3:
Ciasto zwijamy, kroimy na ślimaczki.
Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200 st. C.
cherry