ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Delikatny rosół z perliczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rosół to bardzo popularna w Polsce zupa. Robiony na wiele sposobów. Z perliczki jest bardzo delikatny.

 Delikatny rosół z perliczki

Składniki:

Delikatny rosół z perliczki

 

  • perliczka
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Delikatny rosół z perliczki

ETAP 1:

Perliczkę dokładnie umyć, osuszyć i można po porcjować , ale nie koniecznie. Mięso włożyć do garnka , zalać wodą i zacząć gotować.

Marchewkę, pietruszkę, selera, obrać i umyć. Włożyć do garnka.

Kilka minut gotować na większym ogniu , a następnie zmniejszyć gaz. Dodać pieprz czarny ziarnisty i sól i gotować ok 1,5 godzi. Wywar uzupełnić wrzątkiem.

Rosół przecedzić. Mięso obrać, oddzielić od kości. Marchewkę pokroić w plasterki.

Podawać z makaronem ( najlepiej własnej roboty), z plasterkami marchewki i mięskiem.

Posypać natką pietruszki. Pycha.

Smacznego.


Tagi:

zupa rosół