BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1298]

Jarzynowo - warzywna zupa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam zupę jarzynowo - warzywną ze świeżych warzyw, zupa bardzo smaczna , pożywna. Zawiera mnóstwo witamin.

Jarzynowo - warzywna zupa

Składniki:

Jarzynowo - warzywna zupa

 

  • Mięso rosołowe 600 g,
  • woda zimna około 2 litrów,
  • kalafior 1/2 szt,
  • marchewka 2 szt,
  • pietruszka 1 większa szt,
  • seler kawałek,
  • por 1 /2 szt,
  • ziemniaki 3 - 4 szt,pokrojone w kostek,
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 3 ziarenka,
  • masło 3 -4 łyżki,
  • mąka 2 łyżki,
  • natka pietruszki i koperek po 1/2 pęczka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,

Sposób przygotowania:

Jarzynowo - warzywna zupa
Do osolonej wody włożyć umyte oczyszczone mięso rosołowe, dodać pokrojoną marchewkę, starte na grubej tarce seler i pietruszkę, pokrojonego w prążki pora, dodać listek laurowy,kilka ziarenek ziele angielskiego.

Pogotować około 20 minut, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, oczyszczony i podzielony na różyczki kalafior.

Doprawić do smaku pieprzem ,solą oraz przyprawą uniwersalną. Gotować do miękkości.

Wyjąc mięso, obrać, pokroić na kawałki i włożyć z powrotem do zupy.

Zupę zagęścić zasmażką.

Zasmażka; Masło roztopić na rozgrzanej patelni, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać aż zrobi sie złota zasmażka. Rozprowadzić niewielką ilością zupy.

Zasmażkę wlać do zupy i zagotować .

Dodać poszatkowaną pietruszkę zieloną i koperek.