anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Rosół z mięsa wołowego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo aromatyczny, mocno esencjonalny rosół z mięsa wołowego. Mięso z rosołu można wykorzystać do zrobienia farszu do krokietów lub pierogów.

Rosół z mięsa wołowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rosół z mięsa wołowego

 

  • wołowina /szponder, pręga, antrykot/ - 1 kg
  • marchewka – 3 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • seler – 1/2 szt.
  • natka pietruszki – 1/4 pęczka
  • natka selera – 2 gałązki
  • pieprz czarny w ziarnach – 1/2 łyżeczki
  • cebula – 2 szt. /małe/
  • czosnek – 3 ząbki
  • liść laurowy – 2 szt.
  • goździki – 4 szt.
  • sól – do smaku
  • tymianek -szczypta

Sposób przygotowania:

Rosół z mięsa wołowego
Mięso opłukać, włożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody i zagotować. Gotować około 15 minut na małym ogniu, a następnie zmniejszyć do minimum, tak aby rosół jedynie "mrugał".

Gotować tak około 2 godzin.

Warzywa obrać, opłukać, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki selera i pietruszki oraz cebulę i czosnek. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować tak kolejną godzinę lub dłużej.

Gotowy rosół doprawić do smaku solą i tymiankiem. Mięso i warzywa wyjąć z garnka, a rosół przecedzić przez gęste sitko.

Podawać pierożkami z mięsem, makaronem lub kluseczkami, posypany posiekaną natką pietruszki.
Rosół z mięsa wołowego
Warzywa obrać, opłukać, przełożyć do garnka z mięsem.
Rosół z mięsa wołowego
Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki selera i pietruszki oraz cebulę i czosnek.
Rosół z mięsa wołowego
Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować tak kolejną godzinę lub dłużej.
Rosół z mięsa wołowego
Mięso i warzywa wyjąć z garnka, a rosół przecedzić przez gęste sitko.

Tagi:

mięsa danie