Sposób przygotowania:
Rosół z mięsa wołowego
Mięso opłukać, włożyć do garnka, wlać 2 litry zimnej wody i zagotować. Gotować około 15 minut na małym ogniu, a następnie zmniejszyć do minimum, tak aby rosół jedynie "mrugał".
Gotować tak około 2 godzin.
Warzywa obrać, opłukać, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki selera i pietruszki oraz cebulę i czosnek. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować tak kolejną godzinę lub dłużej.
Gotowy rosół doprawić do smaku solą i tymiankiem. Mięso i warzywa wyjąć z garnka, a rosół przecedzić przez gęste sitko.
Podawać pierożkami z mięsem, makaronem lub kluseczkami, posypany posiekaną natką pietruszki.
Gotować tak około 2 godzin.
Warzywa obrać, opłukać, przełożyć do garnka z mięsem. Dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki selera i pietruszki oraz cebulę i czosnek. Ponownie zagotować i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować tak kolejną godzinę lub dłużej.
Gotowy rosół doprawić do smaku solą i tymiankiem. Mięso i warzywa wyjąć z garnka, a rosół przecedzić przez gęste sitko.
Podawać pierożkami z mięsem, makaronem lub kluseczkami, posypany posiekaną natką pietruszki.
marcinka