Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Barszcz biały

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W czasie Wielkanocy na stołach króluje jedna zupa - barszcz biały. Nie mogło go zabraknąć także i u nas.

Barszcz biały

Składniki:

Barszcz biały

 

 

  • 0,5 kg boczku wędzonego
  • 6 marchewek
  • Korzeń pietruszki
  • Pęk natki pietruszki
  • Kawałek selera
  • 2 l wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Jajka

Sposób przygotowania:

Barszcz biały
Na 4 dni przed przygotowaniem zupy robimy zakwas. Mąkę żytnią umieszczamy w słoju, dodajemy obrane 2 ząbki czosnku, zalewamy przegotowaną wodą, słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po 4 dniach robimy zupę.

Boczek kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i obieramy. Boczek i warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok.1,5 godz. Co jakiś czas zbieramy i wyrzucamy szumowiny. Bulion przecedzamy przez sitko, warzywa i boczek odkładamy na bok. Bulion łączymy z zakwasem, gotujemy razem, dodajemy sól, pieprz i majeranek do smaku. Łączymy zupę z boczkiem i marchewką. Gotujemy razem ok.10 minut.

Przed robieniem zupy gotujemy jajka na twardo i je studzimy.

Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.