Sposób przygotowania:
Barszcz biały
Na 4 dni przed przygotowaniem zupy robimy zakwas. Mąkę żytnią umieszczamy w słoju, dodajemy obrane 2 ząbki czosnku, zalewamy przegotowaną wodą, słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po 4 dniach robimy zupę.
Boczek kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i obieramy. Boczek i warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok.1,5 godz. Co jakiś czas zbieramy i wyrzucamy szumowiny. Bulion przecedzamy przez sitko, warzywa i boczek odkładamy na bok. Bulion łączymy z zakwasem, gotujemy razem, dodajemy sól, pieprz i majeranek do smaku. Łączymy zupę z boczkiem i marchewką. Gotujemy razem ok.10 minut.
Przed robieniem zupy gotujemy jajka na twardo i je studzimy.
Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Po 4 dniach robimy zupę.
Boczek kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i obieramy. Boczek i warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, pieprz, listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok.1,5 godz. Co jakiś czas zbieramy i wyrzucamy szumowiny. Bulion przecedzamy przez sitko, warzywa i boczek odkładamy na bok. Bulion łączymy z zakwasem, gotujemy razem, dodajemy sól, pieprz i majeranek do smaku. Łączymy zupę z boczkiem i marchewką. Gotujemy razem ok.10 minut.
Przed robieniem zupy gotujemy jajka na twardo i je studzimy.
Barszcz podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.